Grand Café Central

Al sinds 1916 is aan de Markt 23 in Gouda Grand Café Central gevestigd. Van 1916 tot en met 2017 is Grand Café Central in het bezit geweest van de familie de Groot. Op 1 Januari 2018 hebben wij, Jill en Sander Letschert, de onderneming overgenomen en zetten wij dit prachtige bedrijf voort in dezelfde authentieke sfeer, maar met een moderne geest.

In de loop der jaren heeft Central een uniek karakter weten te creëren door de verschillende verrassende ruimtes. Als u over ons terras de zaak binnenloopt komt u in “het Café” waarmee het in 1916 allemaal begon. De authentieke bar spring direct in het oog.

Voorbij de bar loopt u door de vroegere steeg naar “De Buren Tabkamer”. Na de renovatie van “De Buren” heeft Grand Café Central nóg een verrassing in petto als je bij ons binnenkomt. De oude Engelse sfeer in De Tapkamer biedt gelegenheid om op je gemak te genieten van een ruim assortiment speciaalbieren. In de tapkamer kun je lekker aan de bar hangen om samen met je vrienden te genieten van heerlijke bieren, óf je kunt lekker neerploffen op de bank.

Als u voorbij de bar rechtdoor naar de achterzaal loopt komt u in de Salon. In Art-Deco schilderingen zijn het groots bewaard gebleven Art-Deco werk in heel Nederland. De zaal leent zich uitstekend voor feesten en partijen, maar uiteraard ook voor “gewoon” borrelen, lunchen of dineren.

“De Buren Tapkamer…”

De Buren Tapkamer

Na de renovatie van “De Buren” heeft Grand Café Central nóg een verrassing in petto als je bij ons binnenkomt. De oude Engelse sfeer in De Tapkamer biedt gelegenheid om op je gemak te genieten van een ruim assortiment speciaalbieren. In de tapkamer kun je lekker aan de bar hangen om samen met je vrienden te genieten van heerlijke bieren, óf je kunt lekker neerploffen op de bank.

Tap-muur

In onze tapkamer vind je onze biermuur met 14 speciaalbieren van de tap. Dit maakt het dat wij totaal 18 bieren van de tap serveren. Een aantal van onze kranen zullen jaarrond gevuld zijn door onze favoriete brouwers. Andere kranen zullen gevuld zijn met wisselende (seizoens)bieren.

Wist je dat wij ook 1 kraan speciaal voor jou hebben gereserveerd? Laat ons weten welk bier jij bij ons op tap zou willen zien, en wie weet tappen wij deze volgende week al!

Bierplank

Buiten onze tapmuur hebben wij natuurlijk nog steeds onze bierplank, met ruim 70 bieren op fles.

“De wand- en plafondschilderingen in Grand Cafe Central…”

Grand Art Deco Salon

In onze authentieke Art deco salon kunt u geheel in stijl borrelen en dineren. De ruimte is ook af te huren voor partijen.

De wand- en plafondschilderingen in Grand Café Central zijn in de periode juni – augustus 1924 ontstaan. De schilderingen zijn vervaardigd door kunstschilder en decorateur Pieter den Besten uit Rotterdam. Door hem werden ook plafond- en wanddecoraties vervaardigd voor het stoomschip “Nieuw Amsterdam”, diverse Rotterdamse theaters en het Tuschinsky theater te Amsterdam. Alleen in het Tuschinsky theater zijn nog fragmenten bewaard gebleven. De schilderingen in Grand Café Central bevatten oorspronkelijk 16 vrouwenfiguren, waarvan er 3 bij een verbouwing verloren zijn gegaan. Met de geometrische vlakverdeling en een decoratieve, vlakmatige opzet van figuren, samen met het gebruik van heldere kleuren, vormen de schilderingen een belangrijke verbinding met de Art Nouveau en Art Déco naar de moderne schilderkunst van Mondriaan en ‘De Stijl’. De Art Déco zaal is nog het enige bewaard gebleven 20-er jaren ensemble in Nerderland. De glas -in-lood vensters in latere Art Déco stijl stammen uit 1939.

Tegenwoordig wordt de Salon gebruikt voor lunch, borrel en diners. Tevens is deze ruimte uitermate geschikt voor feesten, partijen, bruiloften, vergaderingen en groepen. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier op deze site. Wij sturen u graag een vrijblijvend voorstel voor welke gelegenheid dan ook.

The wall- and ceiling paintings in the Grand Café Central in Gouda were made in the period June-August 1924. They were painted by painter and decorator Pieter den Besten from Rotterdam. He also decorated the walls of steamer “New Amsterdam” and the Tuschinsky theater in Amsterdam in 1918. In Amsterdam only some fragments of the paintings in the Tuschinsky theater are left. Originally in Grand Café Central there were 16 female figures, of wich 3 were lost during interior changes. With the geometric composition in bright colored, flat figures, the wall paintings make an important connection between the Art-Nouveau movement and the modern paintings of Mondriaan and the “De Stijl”. The paintings in Grand Café Central are the biggest Art Déco ensemble left in the Netherlands. The stained glass windows date from 1939.

“Bij Grand Cafe Central ben je ook aan het juiste adres voor een smaakvol cadeau”

Contact

Grand Café Central
Markt 22
2801 JJ Gouda
Tel. 0182-512576
info@grandcafecentral.nl

Openingstijden

Heeft u een verzoek of vraag?