Het Café | “De Buren”

“De Buren” van Central zijn in 1991 betrokken bij Grand Café Central. De grote leestafel die hier staat nodigt uit om lekker alleen, of met vrienden, een krantje te lezen. Deze tafel is ook zeer geschikt om lekker te borrelen, lunchen of dineren voor groepen tot 20 personen.

Bij de Buren staat ook onze appeltaartoven waar wij dagelijks onze “World Famous Homemade Applepie” bakken. Als wij bakken is het voor u bijna onmogelijk de verleiding te weerstaan om een heerlijke punt te bestellen.

Voordat u bij de Buren naar binnen loopt komt u langs onze bierbar. In de vitrines ziet u meer dan 80 speciaalbieren op fles en de twee tapkranen van Brasserie Caulier. Wij zijn ambassadeur van deze brouwerij en schenken Paix Dieu en Bon Secours uit deze taps. Aan de zijkant van De Buren vindt u onze biertanks aan de muur. In een grote (koel)vitrine hangt 1500 liter Heineken te wachten om getapt te worden. In dit gedeelte staan ook tafels waaraan iedereen welkom is om plaats te nemen.

Al met al geeft De Buren het ware “Central huiskamergevoel”.

“De wand- en plafondschilderingen in Grand Cafe Central…”

Grand Art Deco Salon

In onze authentieke Art deco salon kunt u geheel in stijl borrelen en dineren. De ruimte is ook af te huren voor partijen.

De wand- en plafondschilderingen in Grand Café Central zijn in de periode juni – augustus 1924 ontstaan. De schilderingen zijn vervaardigd door kunstschilder en decorateur Pieter den Besten uit Rotterdam. Door hem werden ook plafond- en wanddecoraties vervaardigd voor het stoomschip “Nieuw Amsterdam”, diverse Rotterdamse theaters en het Tuschinsky theater te Amsterdam. Alleen in het Tuschinsky theater zijn nog fragmenten bewaard gebleven. De schilderingen in Grand Café Central bevatten oorspronkelijk 16 vrouwenfiguren, waarvan er 3 bij een verbouwing verloren zijn gegaan. Met de geometrische vlakverdeling en een decoratieve, vlakmatige opzet van figuren, samen met het gebruik van heldere kleuren, vormen de schilderingen een belangrijke verbinding met de Art Nouveau en Art Déco naar de moderne schilderkunst van Mondriaan en ‘De Stijl’. De Art Déco zaal is nog het enige bewaard gebleven 20-er jaren ensemble in Nerderland. De glas -in-lood vensters in latere Art Déco stijl stammen uit 1939.

Tegenwoordig wordt de Salon gebruikt voor lunch, borrel en diners. Tevens is deze ruimte uitermate geschikt voor feesten, partijen, bruiloften, vergaderingen en groepen. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier op deze site. Wij sturen u graag een vrijblijvend voorstel voor welke gelegenheid dan ook.

The wall- and ceiling paintings in the Grand Café Central in Gouda were made in the period June-August 1924. They were painted by painter and decorator Pieter den Besten from Rotterdam. He also decorated the walls of steamer “New Amsterdam” and the Tuschinsky theater in Amsterdam in 1918. In Amsterdam only some fragments of the paintings in the Tuschinsky theater are left. Originally in Grand Café Central there were 16 female figures, of wich 3 were lost during interior changes. With the geometric composition in bright colored, flat figures, the wall paintings make an important connection between the Art-Nouveau movement and the modern paintings of Mondriaan and the “De Stijl”. The paintings in Grand Café Central are the biggest Art Déco ensemble left in the Netherlands. The stained glass windows date from 1939.

“Bij Grand Cafe Central ben je ook aan het juiste adres voor een smaakvol cadeau”

Contact

Grand Café Central
Markt 22
2801 JJ Gouda
Tel. 0182-512576
info@grandcafecentral.nl

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten (tijdelijk)
Woensdag 09:00 – 00:00
Donderdag 09:00 – 01:00
Vrijdag 09:00 – 01:00
Zaterdag 09:00 – 01:00
Zondag 10:00 – 00:00

Heeft u een verzoek of vraag?